Čuvajte svoj vid i zdravlje očiju!

Važnost očuvanja vida i zdravlja očiju

 

Osobe koje nemaju problema s očima, pitanje je, da li su svjesne koliko su sretne i koliko je važno sačuvati vid i zdravlje očiju.

Vrlo vjerojatno da i nisu u potpunosti. Najčešće, čovjek postane svjestan toga tek kad izgubi ono o čemu do tada nije ni razmišljao. Zapravo, smatrao je to pod normalno.

Svatko od nas ima svoju percepciju i svoje prioritete. Ali vjerojatno ćemo se složiti oko toga da su oči naše najdragocjenije osjetilo.

Pomoću njih dobivamo informaciju iz okoline. Ne mogu ni zamisliti kako je teško osobama koje nemaju tu privilegiju.

Svakog dana izloženi smo stresu, nepravilno se hranimo, a u ovom vremenu digitalizacije, svaki dan smo na mobitelima i računalima. Sve su to faktori koji utječu na vid i zdravlje očiju.

Možda na prvu i ne izgleda tako. Svakodnevno surfanje po mobitelu i provođenje puno vremena na računalu, itekako utječe na vid i zdravlje očiju.

Imajući to sve u vidu dolazimo do saznanja da prosječan radni čovjek dnevno provede čak i do 80% svog vremena gledajući u neki ekran. Nije li to saznanje zastrašujuće?

Sve to jako šteti očima i pojavljuje se sindrom računalnog vida (eng. compute vision syndrome, CVS).

Dugotrajnim gledanjem u ekran ne trepćemo dovoljno, oko nedovoljno luči suze i tu nastaju problemi.

Kako bismo to izbjegli treba svakih 20 minuta na kratko odmoriti oči pogledom u daljinu.

To treba raditi svaki put kad osjetimo umor očiju.

Najčešći simptomi sindroma računalnog vida su: zamagljen vid, dvostruka slika, glavobolje, suhe i nadražene oči, problemi u ponovnom fokusiranju pogleda, crvene i bolne oči, bol u vratu ili leđima, umor.

Isto tako, na vid i zdravlje očiju negativno utječu i loše prehrambene navike, pušenje, premalo sna, nenošenje sunčanih naočala.

Naravno, sve se to događa s vremenom. Neće se ništa dogoditi odjednom i na brzinu.

Zato čuvajte svoj vid i zdravlje očiju svaki dan. Jedite zdravu hranu bogatu sirovim voćem i povrćem, odmarajte oči i sve to upotpunite dodacima prehrani.

Ako primjetite neke od simptoma, nemojte biti lijeni, otiđite liječniku. Neka vam prekontrolira vid i pregleda oči. Vodite brigu o svojim očima, neka vam to postane jedan od prioriteta.

 

Koju hranu jesti da biste sačuvali vid i zdravlje očiju?

 

Najbolje i najzdravije je jesti sirovo voće i povrće. Za vid i zdravlje očiju preporuča se jesti mrkva, koja za razliku od ostalog povrća još više korisnih sastojaka daje kuhana.

Crni ribizl ima veoma visoke količine antocianina, otprilike od 190 do 270 miligrama na 100 grama, što je mnogo više od količine u borovnicama, koje su se do sada smatrale najvećim izvorom ovog spoja. Crni ribizl također ima i mnogo esencijalnih masnih kiselina koje su veoma bitni za suzbijanje upala.

Zeleno povrće – prepuno je luteina i tvari koja se naziva zeaxanthin. To je antioksidant koji pomaže kod smanjenja rizika od čestog makularnog edema oka te svih vrsta mrena.

Citrusi i bobičasto voće – odličan su izvor vitamina C koji je veoma bitan za zdravlje očiju.

Bademi – prepuni su vitamina E koji onemogućuje loše promjene u oku. Pojedemo li dnevno šaku badema ovo zadovoljava pola potrebe za vitaminom E.

Uz sve ovo što trebate unositi u tijelo, bitno je naglasiti kako postoje i stvari koje je potrebno čim više izbjegavati. Prvenstveno je potrebno prestati pušiti jer pušenje oslobađa slobodne radikale u tijelu koji su odgovorni za mnoge bolesti, ne samo očne. Izbjegavajte šećere, proizvode bogate trans masnoćama (margarin, pržena hrana, krekeri…), pazite na svoj kardiovaskularni sustav i redovito vježbajte te također kontrolirajte razinu šećera u krvi jer povišeni šećer itekako utječe na kvalitetu vida.

 

Dodaci prehrani na biljnoj bazi za očuvanje vida i zdravlja očiju

 

Iz vlastitog iskustva za vid i zdravlje očiju preporučam Forever iVision .

Da bi ovaj proizvod imao što bolji učinak, preporuka je i svakodnevno piti Aloe Vera gel, koji ima višestruki blagotvorni učinak na zdravlje.

 

Preporučene dodatke prehrani možete naručiti u WEBSHOPu.

Ostvarite popust 5%

Ako trebate preporuku, savjet ili imate pitanja kako do popusta, kontaktirajte nas!

 

Ako Vam je članak bio koristan podijelite ga na društvenim mrežama. Hvala!

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More