Kako pobijediti strah od javnog nastupa?

Strah od javnog nastupa je jedan od najvećih i najčešćih strahova. Čak preko 75% ljudi ima strah od javnog nastupa i taj strah može utjecati na njihove karijere i na njihove poslove.

I ja sam bila jedna od tih ljudi, strašno sam se bojala javnog nastupa.

Sad iz ove perspektive vidim koliko je zapravo taj strah bio neopravdan.

 

Zašto strah od javnog nastupa?

 

Najčešće smo sami svoji neprijatelji i u glavi zamišljamo nekakve situacije koje bi se mogle dogoditi, a koje se najčešće nikad ne dogode. Dakle, problem je u našem mindset-u koji moramo mijenjati ako želimo uspjeti.

Što je to što nas koči? Koji su to strahovi?

Na prvom mjestu, to je strah od neuspjeha. Ne znam zašto se toliko bojimo neuspjeha kad iz svakog neuspjeha možemo nešto naučiti.

Bojimo se što će netko reći ili misliti o nama. Ako želimo uspjeh i ako želimo odraditi kvalitetan javni nastup onda definitivno moramo maknuti ovakva ograničenja iz svoje glave.

Imamo i strah od podsmjeha, izrugivanja, blamaže,…

Puno je tu malih strahova s kojima se moramo izboriti, a kad to uspijemo onda smo pobijedili sami sebe i na pravom smo putu da pobijedimo i strah od javnog nastupa.

 

Tri načina kako pobijediti strah od javnog nastupa

 

  1. Izvršite pripremu za javni nastup

Prije svakog javnog nastupa pripremite sve što je potrebno.

Puno jednostavnije i lakše će biti ako namjeravate govoriti o temi u kojoj ste “doma”, o nečemu što radite svakodnevno. Ukoliko je tema o kojoj znate samo teoretski dobro se informirajte kako biste bili sigurniji u sebe, ali i kako biste mogli publici odgovoriti na eventualna pitanja.

Bilo da nastupate online pred kamerom ili u direktnom kontaktu pred publikom (offline) važno je da ste pristojno obučeni i blago našminkani, ukratko da ste normali, kako biste pridobili pažnju i simpatije publike.

Tako ćete im lakše prenijeti ono što ste namjeravali bilo da se radi o prezentaciji neke ideje, proizvoda, usluge ili nečeg drugog.

 

2. Vježbajte javni nastup

Što više javnih nastupa odradite to ćete biti sigurniji u sebe i svaki nastup će biti bolji i kvalitetniji od prethodnog. Najteži je onaj prvi, pa drugi i onda svaki sljedeći će biti sve lakši i bolji.

Sa svakim novim nastupom dobivate na samopouzdanju i vjeri u sebe. Što više nastupa sa bliskom tematikom to će biti veće samopouzdanje.

Jako je važno da li ćete sami sebi reći “ja to mogu” ili “nema šanse, ja to ne mogu”. Što god da kažete, u pravu ste i u skladu s vašim uvjerenjem takav će biti i vaš javni nastup.

 

3. Maknite ograničenja koja ste si sami postavili i ne razmišljajte o tome što će netko reći ili misliti.

 

Znate što će misliti o vama? Ništa!!! Neće misliti ništa jer svi mi razmišljamo u prvom redu o sebi, svojoj obitelji, svojim suradnicima i ljudima koji su nam važni, o poslu. Vrlo rijetko ćemo misliti o nekome tko nam se ne uklapa u našu priču. Misliti će o vama samo ako se potencijalno uklapate u njihovu priču, a onda u tom slučaju mogu misliti samo pozitivno.

A što će reći?! Ono što žele reći i na to ne možete utjecati. Zato se ne zamarajte s glupostima nego učinite sve da kroz svoj javni nastup date ljudima vrijednost, da im ponudite rješenje koje od vas očekuju.

Za još korisnog sadržaja posjetite naslovnicu zlovolic.com ili me zapratite na Facebooku.

 

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Kontaktirajte nas!