Da li lješnjaci debljaju? Lješnjaci – hrana i lijek

Lješnjaci kao hrana i lijek

 

“Da li lješnjaci debljaju?” pitanje koje se nameće svaki put kad govorimo o lješnjacima.

Lješnjaci su izuzetno zdravi i preporučljivo ih je konzumirati svakodnevno. Baš zato se i pitamo “da li lješnjaci debljaju?” i u kojoj količini ih je dobro jesti.

 

Općenito o lješnjacima

 

Da li lješnjaci debljaju?Lješnjaci su sjemenke lijeske (lat. Corylus avellana) grmolike biljke, koja je široko rasprostranjena po Europi i Zapadnoj Aziji.

Obično naraste između tri i osam metara u visinu, prepoznatljiva i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasto urezani, a na vrhu šiljasti.

I kora i list lijeske upotrebljavaju se kao zamjena za američki hamamelis, jer katehinski tanin koji lijeska sadrži steže krvne žile. Zato se ljekoviti preparati od kore i lista koriste kao oblozi za liječenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ovi oblozi se pripremaju kuhanjem usitnjenih listova i kore lijeske na tihoj vatri, a u ljekarnama se priprema ekstrakt.

Mast, odnosno melem od listova i kore lijeske koristi se za liječenje vanjskih hemoroida.

Jak koncentritan čaj od lijeske koristi se kao učinkovit lijek protiv proljeva, kao i za zaustavljanje odlejva krvi tijekom menstruacije.

 

Ljekovita svojstva lješnjaka

 

Lješnjaci imaju visok sadržaj masti i kalorija, ali sadrže masti koje spadaju u skupinu dobrih masti koje ne uzrokuju začepljenje krvnih žila.

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, te minerala i vitamina, lješnjaci su bogati i fitosterolima (biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porijekla) koji su cijenjeni zbog svoje sposobnosti sprječavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.

Lješnjaci sadrže i oleinsku kiselinu koja djeluje na smanjenje krvnog tlaka kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Pozitivno djeluje i na moždanu aktivnost i pamćenje.

Lješnjaci sadrže i omega-3 masne kiseline.

Lješnjaci sadrže i folnu kiselinu koja neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Sadrže i velike količine minerala bakra, cinka, magnezija, fosfora, željeza, mangana i selena. te vitamine E, B, C, K, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, kolin i betain.

Vitamin B doprinosi živčanoj stabilnosti te zajedno s lipidima i masnim kiselinama poboljšavaju rad mozga. Ublažavaju i kronične tegobe jer sadrže prekursore hormona sreće serotonina, koji smanjuju osjetljivost na bol.

Sadrže velike količine vitamina E pa su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.

Bakar iz lješnjaka je neophodan za ljudsko zdravlje, a pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, održavanje krvnog tlaka u ravnoteži, poboljšava plodnost, čuva pigmentaciju kože i kose, pomaže jačanje krvnih žila, kosti, živaca i tetiva.

Ulje lješnjaka se koristi i kao laksativ, ali ipak je puno važnije i više se koristi za ljepotu kose i kože. Vrlo lako upija i ne ostavlja masne tragove, pa je pogodno za njegu masne i problematične kože.

Da li lješnjaci debljaju?Da rezimiramo, lješnjaci su izuzetno zdravi, a zbog svog sastava oni pomažu u:

  • smanjivanju lošeg kolesterola
  • usporavanju znakova starenja
  • poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
  • sprječavanju kardiovaskularnih bolesti
  • prevenciji srčanog i moždanog udara
  • jačanju imuniteta
  • smanjivanju krvnog tlaka
  • smanjivanju rizika od nastanka tumora
  • borbi protiv slobodnih radikala
  • zdravom razvoju fetusa

 

Nutritivna vrijednost lješnjaka

 

Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i mnogobrojnih nutrijenata neophodnih za zdravlje organizma. U 100 g lješnjaka nalazi se 628 kcal.

Da li lješnjaci debljaju zbog tako visoke energetske vrijednosti?

Najveći udio u 100 grama lješnjaka otpada na masnoće, približno 61 gram.

Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana pa tako 100 grama lješnjaka sadrži 10 grama vlakana, što je 39 posto dnevno preporučene količine.

Osim vlakana sadrže i proteine u količini od 15 grama na 100 grama lješnjaka, što je oko 30 posto dnevno preporučene količine za prosječnu osobu.

 

Da li lješnjaci debljaju?

 

Konzumiranje lješnjaka najbolje je između obroka i ne bi trebalo pojesti više od količine koja stane u dlan.

Da podsjetimo, energetska vrijednost 100 g svježih lješnjaka iznosi 628 kcal/2629 kJ.

Ovu visokovrijednu namirnicu zbog svih blagodati koje čini našem organizmu trebalo bi jesti svaki dan, ali u ograničenim količinama. Poželjno ih je jesti sirove jer su jedino tako sačuvani svi vitamini, minerali i ostali nutrijenti.

Za lješnjake kao i za sve ostalo vrijedi pravilo, da ne debljaju ako se ne pretjeruje u konzumiranju.

 

Ako mislite da je članak zanimljiv, podijelite ga na društvenim mrežama. Hvala!

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Call Now ButtonKontaktirajte nas!