Da li je kava štetna ili zdrava za organizam?

Odgovor na pitanje “da li je kava štetna ili zdrava za organizam?” dali su stručnjaci istražujući ovu namirnicu.

Prema najnovijim istraživanjima kava nije štetna za organizam ako se konzumira u ograničenim količinama.  Kava je dobra, zdrava, popravlja raspoloženje, smanjuje bolove, a djeluje i kao afrodizijak.

 

O kavi

 

Kava je zimzeleni grm porijeklom iz tropskih zemalja Afrike (Etiopija). Danas se uzgaja plantažno 45% svjetske proizvodnje u Južnoj Americi, najviše u Brazilu.

Plodovi kave su crvene bobice i kava je zapravo voće. Poznata je više od 3000 godina, a u Evropu je došla početkom 17. stoljeća.

Prema legendi, kavu je u 9. stoljeću otkrio pastir iz Etiopije i to tako što je primijetio da su njegove koze, nakon što su pojele bobice kave, počele „plesati“ i nisu mogle zaspati.

Sve do kraja 17. stoljeća kava je smatrana lijekom, a ne pićem za užitak. Turska poslovica kaže kako „Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav“. Neki bi se složili s ovim, a neki i ne bi jer ne vole svi baš ovakvu kavu.

Pored prave turske kave, postoje još espresso, macchiato, capuccino i razne druge varijacije ovog mnogima omiljenog napitka. Za svakoga po nešto…

Glavni sastojak u kavi je kofein koji odgovoran za većinu učinaka na organizam. O količini kofeina unesenog u organizam tijekom dana ovisi da li je kava štetna ili zdrava za organizam. Osim kofeina, kava sadrži i trigonelin koji se pod utjecajem topline, pri kuhanju pretvara u vitamin niacin (iz grupe B vitamina). Kava također sadrži oko 600 isparivih mirisa, bjelančevine, vodu, masnoće i mineralne soli.

Jedna šalica kave sadrži dnevno preporučenu količinu hranjivih tvari kao što su vitamin B2 (11 %) , vitamin B5 (6%), mangan i kalij (3%), magnezij i vitamin B3 (2%).

 

Kava ima pozitivan učinak na organizam

 

Kava je važan izvor antioksidansa i ima pozitivan učinak na zdravlje. Međutim, zbog kofeina treba biti oprezan s dnevnom količinom jer može izazvati ovisnost. Preporučena dnevna doza je 2-4 šalice kave.

Umjereno konzumiranje kave ne šteti, ali ukoliko se uzima velika količina kofeina, može izazvati ovisnost. Ovisnost o kavi ponekad je tolika da se tijelo bez kave više ne može probuditi. Kako je kofein jak diuretik, izvlači vodu iz tijela,pa je uz kavu uvijek preporučljivo piti vodu.

Kava ima vrlo pozitivan učinak na organizam. Pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti i visokog kolesterola. U umjerenim količinama umiruje krvožilni sustav i stimulira mišiće, potiče cirkulaciju, djeluje antibakterijski.

Blago stimulira moždanu aktivnost, popravlja raspoloženje, uklanja blagu depresiju i potiče kreativnost.

 

Kava može biti štetna

 

Pri konzumaciji veće količine od preporučene može izazvati ovisnost ali i niz drugih zdravstvenih problema.

Najuočljiviji simptomi ovisnosti su glavobolja, bezvoljnost i razdražljivost. 

Pretjerano uživanje u kofeinu izaziva opterećenje srca i krvnih žila, pa može doći do nepravilnog lupanja srca, izaziva povećano lučenje želučane kiseline, remeti prirodan ciklus budnosti i spavanja, izaziva drhtanje ruku, nervozu, napetost,  proljev, smanjuje finu motoričku koordinaciju, izvlači kalcij i željezo iz organizma i potiče hiperaktivnost.

Posebno oprezni trebaju biti osobe koje imaju visoki krvni tlak jer bi ga prevelika količina kave mogla još povisiti.

 

Kava se ne smije piti na prazan želudac

 

Da li je kava štetna ili zdrava za organizam ovisi i o tome da li se pije na prazan želudac ili ne.

Kava se nikada ne smije piti na prazan želudac, niti u jutro, niti tijekom dana, jer se povećava količina želučane kiseline koja uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom. Dugoročno može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa.

Osim toga, povećava se osjećaj stresa i tjeskobe, koji su uvjetovani hormonalnom neravnotežom koju isto tako, izaziva pijenje kave na prazan želudac. Jutarnja kava na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo biti bolje raspoloženi i općenito se bolje osjećati kada prestanemo piti kavu na prazan želudac.

Preporučam iz iskustva, na prazan želudac najzdravije je popiti 0,5 dl Aloe Vera gela i 1,5 dl vode. Poslije toga možete piti i jesti što god hoćete, nećete imati nikakvih problema.

 

Iskoristite ostatke od kave

 

Pospite talog i ostatke kave oko biljaka u vrtu prije kiše za sporo otpuštanje nitrogena.

Talog kave razrijedite s vodom za povremeno zalijevanje cvijeća ili ga možete pomiješati u zemlju za sadnju novih biljaka.

 

Kao zaključak na kraju, da li je kava štetna ili zdrava, može se reći, da kava nije štetna za organizam, nego ima pozitivan učinak, ako se pije u umjerenim količinama.


Ako Vam se svidio članak i mislite da je koristan, podijelite ga na društvenim mrežama. Hvala!

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Call Now ButtonKontaktirajte nas!