Kako prevladati strah od potresa?

Kako prevladati strah od potresa je je pitanje koje nas muči nakon što smo saznali što je potres i to ne bilo koji, nego onaj izuzetno jaki, razorni. Saznali smo to na najgori mogući način u trenutku kad smo to najmanje očekivali.

Nakon onog prvog, rano u jutro, nitko nije očekivao da će se dogoditi još jači i razorniji. Čak su i seizmolozi potvrdili da se to događa jako rijetko.

Upravo zbog toga što smo, na žalost, imali prilike to doživjeti u sve nas se uvukao strah s kojim se svaki od nas drugačije nosi.

Svatko od nas je i drugačije doživio sam potres. Nije isto bilo nama koji smo bili u blizini epicentra i drugim ljudima koji su bili dalje.

Baš zbog toga, što je potres svatko doživio na svoj način i što se svi više ili manje bojimo dijelim ovdje svoje iskustvo i svoje razmišljanje.

 

Strah od potresa

 

Prije svega, mislim da je strah normalna emocija u ovakvim situacijama. Naravno, ima i onih koji tvrde da nemaju straha. Da li stvarno ili ne žele priznati, ne znam.

Ovih dana dok se tlo još uvijek trese, u razgovoru s ljudima vidimo da je strah prisutan i da se manje-više svi bore s tim kako prevladati strah od potresa.

Svjesni smo da potres dolazi iznenada, bez najave i nitko ga ne može predvidjeti, nitko ne može predvidjeti niti jačinu pa opet se bojimo.

Prvih dana to je bilo baš jako, toliko da smo se osjećali sigurnije u autu nego u kući i zato smo prve dane i noći radije proveli u autu.

Ni sami nismo bili sigurni da li je to dobra odluka. Sada kad smo ponovo u kući i kad je prošlo neko vrijeme od prvog jačeg potresa poprilično smo sigurni da nam je to bila dobra odluka.

Zašto? Pa zato što smo se osjećali sigurnije i samim tim strah je bio manji. 

 

Praktični savjeti kako prevladati strah od potresa

 

Evo što je nama pomoglo i pomaže i dalje jer kao što znamo, još nije gotovo i tko zna kad će biti:

1. Nađite si mjesto gdje se osjećate sigurnije

Svatko od nas ima neko mjesto gdje se osjeća sigurnije. Naša sigurna zona je bio auto parkiran na mjestu gdje ne može ništa na njega pasti. Prve dane i noći provodili smo u autu jer smo se tako osjećali bolje i sigurnije.

2. Živite dan po dan

Nakon ovakvog stresa koji smo doživjeli teško se odmah vratiti u normalu. Zato smo mi odlučili živjeti dan po dan. Potrebno je vrijeme da se naviknemo na novu situaciju i da prevladamo strah. To isto savjetujem i vama, živite dan po dan. Svaki novi dan je nova prilika.

3. Nađite si neku aktivnost

Ono što je isto tako važno, trebalo bi si naći neku aktivnost ili zanimaciju koja bi nas zaokupila. Najgore je ako stalno razmišljao o onom što je bilo. To nas vraća natrag i otežava nam da se izvučemo iz trenutne emocionalne situacije. Važno je misli usmjeriti na nešto drugo, a ne misliti o tome što bi bilo kad bi bilo.

Nađite si nešto što će vam pomoći u rješavanju stresa. 

4. Pokušajte se vratiti redovnim aktivnostima

Bilo bi dobro vratiti se redovnim aktivnostima koliko god je to moguće i što je prije moguće. Tako ćete se prije vratiti u normalu i bolje ćete se osjećati. Mi smo se već nakon prvih nekoliko dana vratili redovnim aktivnostima, možda ne sto posto, ali koliko god je to moguće.

5. Okružite se pozitivnim i dragim ljudima

Uvijek se bolje osjećamo u društvu nama dragih ljudi. Zato je i u ovakvim situacijama poželjno biti u krugu dragih i pozitivnih ljudi koji će nam biti podrška i poticaj. Isto tako i komunikacija putem telefona ili društvenih mreža biti će dobrodošla da se osjećamo bolje.

6. Dajte si vremena 

Dajte si vremena koliko vam treba da se oporavite i vratite u normalu. Nismo svi isti i nekome će trebati više, nekome manje. Važno je da si dozvolimo uzeti vremena koliko nam stvarno treba za oporavak. Nije važno što će nam netko reći ili sugerirati, važno je slušati sebe. Svatko od nas najbolje zna koliko mu stvarno treba vremena.

 

Budimo podrška jedni drugima

 

Znam da će ovaj tekst možda nekome izgledati glupo, ali u ovom trenutku trebali bismo biti podrška jedni drugima. Zato sam podijelila ovih nekoliko savjeta u namjeri da nekome pomogne.

Moram napomenuti da ovo nisu savjeti stručnjaka, nego savjeti iz prakse koji su nama pomogli.

Još je jako puno onih koje muči strah od potresa i koje jako dobro razumijemo tek kad i sami to proživimo. Ne očekujem da nas razumiju oni koji to nisu iskusili.

Zato kad mi netko kaže “nije to ništa strašno” ne upuštam se u raspravu. Neka svatko misli što želi, mi znamo što smo prošli.

Živimo dan po dan u skladu s novim pravilima i novim načinom života. Svaki novi dan je nova prilika!

Posjetite naslovnicu možda nađete još tema koje će vam biti zanimljive.

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More