Četiri savjeta za poduzetnike početnike

Nakon pet godina moje poduzetničke priče želim podijeliti četiri savjeta za poduzetnike početnike koji će možda nekome biti korisni.

Kad ste na početku nečeg novog uvijek dobro dođe pokoji koristan savjet. Naročito ako je to neko novo područje u kojem nemate iskustva.

Bar je tako bilo kod mene.

Kad sam prije pet godina krenula u poduzetničke vode svaki pametan savjet iz prakse mi je bio izuzetno koristan. Jako veliku ulogu tu je imao moj mentor od kojeg sam puno naučila, koji mi je davao i smjernice i potrebno znanje.

Koliko god sam ja mislila da mogu sve, bila visoko motivirana, imala postavljene ciljeve i čvrstu odluku da ću uspjeti, svaki savjet mi je bio jako koristan. Uvijek je bilo novih izazova koje je trebalo rješavati.

Zato sam odlučila podijeliti četiri savjeta za poduzetnike početnike koje sam naučila kroz praksu. Iako su namijenjeni poduzetnicima početnicima i onima koji o poduzetništvu tek razmišljaju, mogu biti korisni i onima koji već imaju iskustva.

 

Četiri savjeta za poduzetnike početnike

 

  1. Promjeni mindset

Ako već nemaš mindset poduzetnika, a želiš biti poduzetnik, za početak promijeni ga, počni razmišljati kao poduzetnik.

Razmišljaj kako ćeš riješiti izazove, što trebaš napraviti da bi poslovanje bilo uspješno, kako postati dobar lider za svoj tim, kako svoje znanje uspješno prenositi drugima itd.

U poduzetništvu nema šefa koji će ti reći što da radiš, moraš naučiti voditi sebe da možeš voditi svoj biznis i svoj tim.

 

      2. Iskoristi svaku priliku za edukaciju

Puno puta sam imala prilike čuti, ne znam ja to, ne znam ja prodavati, ne znam ja ovo, ne znam ja ono…

Ako imaš cilj koji želiš postići, a ne znaš kako… nauči! Uči u hodu, uči od uspješnih, ako već nemaš nađi dobrog mentora koji će ti pomoći, od kojeg ćeš učiti. Iskoristi svaku priliku da naučiš ono što će ti koristiti u poslu i u životu.

Nisam ni ja znala pa sam naučila. Važno je imati sistem koji te vodi kroz edukaciju i pomaže u poslovanju, a mi ga imamo. Saznaj više OVDJE!

Rasti zajedno s poslovanjem, ali pazi da te posao ne preraste. Ako se to dogodi, e onda si u problemu.

Ulaži u sebe, u svoj rast i razvoj, u svoje poslovanje. Uspješni poduzetnici su uvijek spremni na ulaganje da bi postigli svoje ciljeve. Nije nužno da to bude samo financijsko ulaganje. Još vrednija valuta je vrijeme. Budite spremni investirati svoje vrijeme kako biste dugoročno od toga imali koristi i kako biste ostvarili svoje ciljeve.

 

       3. Nikad ne odustaj

Svaki početak je težak, pogotovo ako krećeš u nešto novo. Rijetki su oni kojima je bilo lako. Vrlo često na početku kad je najpotrebnije nemaš podršku, “spašavaju te” jer, eto, nitko tu ne uspijeva pa nećeš ni ti, ne razumiju što radiš… Puno je nejasnoća na početku, puno je prepreka koje treba preskočiti i izazova koje treba riješiti.

Ako imaš cilj i čvrstu odluku, ako želiš uspjeh onda se ne trebaš zamarati s tim da li te netko razumije ili ne, da li ti daje podršku… Nađi svoje “zašto” jer to tvoje “zašto” će ti biti gorivo na putu do uspjeha. Bit će gorivo koje će te pokretati onda kad bude teško, a bit će puno puta teško.

To “zašto” će ti biti motivacija da ne odustaneš, kad bi najradije digla ruke od svega.

Sjeti se da su uspješni, uspješni baš zato što nisu odustali kad im je bilo teško. Gurali su dalje, preskakali prepreke, rješavali izazove čak i onda kad je izgledalo nemoguće.

 

      4. Planiraj, odradi, analiziraj

Za uspjeh u poslovanju ništa ne prepuštaj slučaju. Svaki korak isplaniraj, odradi sve što je potrebno i onda analiziraj.

Ako nije bilo dobro ili je moglo bolje popravi na osnovu analize.

Analiziraj baš svaku aktivnost, od poslovnih sastanaka do finalnih radnji. Vidi gdje je moglo bolje i onda to primjeni sljedeći put.

Uči kroz praksu, uči iz grešaka i neuspjeha. Ako ništa drugo nauči što ne funkcionira i ne ponavljaj iste greške.

Sa svakim novim projektom i svakim novim neuspjehom budi bolja verzija sebe, budi bliže postavljenim ciljevima i na kraju ostvari svoje ciljeve.

Želite li vidjeti kako mi radimo kliknite OVDJE, prijavite se i očekujte moj poziv za info sastanak!

 

Dragi moji, nadam se da će bar nekome ovi savjeti biti od koristi, a svima vam želim uspjeh u onome što radite.

 

Hvala što me pratite, a ako mislite da bi ovo moglo koristiti i drugima slobodno podijelite.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Kontaktirajte nas!