Kako kućni ljubimci utječu na zdravlje?

Kućni ljubimci utječu na zdravlje, a da toga možda nismo ni svjesni. Neki ih imamo cijeli život, a neki su ih nabavili od kad rade od kuće, ali malo ljudi uopće razmišlja o tome koliko im oni pomažu.

Naravno, ima i onih koji bi ih htjeli imati, ali nemaju mogućnost, kao i onih koji ih jednostavno ne žele.

I to je sasvim ispravno. Puno bolje nego ih nabaviti, pa se ne brinuti o njima.

 

Kako nam pomažu kućni ljubimci?

 

Kućni ljubimci, osim što nam uljepšavaju život, istraživanja pokazuju da su izuzetno korisni za naše zdravlje.

Istraživanja pokazuju da djeca koja su odrastala s kućnim ljubimcem imaju bolji imunosustav i manje alergija, a kod starijih osoba bilježi se 30% manje posjeta liječniku.

Prema istraživanjima, vlasnici kućnih ljubimaca imaju manje šanse oboljeti od depresije, povišenog krvnog tlaka, a nalazi im pokazuju niži kolesterol i trigliceride.

To mogu potvrditi i iz svog osobnog iskustva. Oduvijek smo imali psa ili mačke i nikad nisam imala nikakve alergije, a i obične viroze su bile rijetke. Međutim, kako sam odrastala, otišla na školovanje i život me nosio raznim putevima, promijenio se i način života. Malo je bilo tjelesne aktivnosti, što je utjecalo na krvnu sliku, stalni umor i neke druge tegobe, na sreću, ništa ozbiljno.

Igrom slučaja u jednom trenutku udomili smo psa koji je sam došao k nama. Izabrao nas za svoje nove vlasnike jer su ga stari napustili. Poslije njega udomili smo još jedno slatko malo štene i tu je krenula naša preobrazba.

Svaki kućni ljubimac, pa tako i pas traži brigu, pažnju i ljubav. Za razliku od mačke, ptice, ribe ili hrčka, pas još dodatno treba i šetnju. A to je upravo ono što je nama nedostajalo, tjelesna aktivnost.

Kroz neko vrijeme moj kolesterol i trigliceridi su se značajno spustili i došli u prihvatljive okvire. Naravno, nije na to utjecalo samo kretanje, nego i ishrana i suplementi koje sam konzumirala.

 

Kako kućni ljubimci utječu na zdravlje?

 

  1.  Smanjuju stres

Svakodnevno smo izloženi većem ili manjem stresu što nije dobro za nikoga. Upravo tu nastupaju naši ljubimci koji nas opuštaju, a da toga nismo ni svjesni.

Druženje i maženje s našim ljubimcem utječe na smanjenje razine hormona kortizola u tijelu koji je pokazatelj  razine stresa.

2. Smanjuju anksioznost i depresiju

Istraživanja pokazuju da ljubimci imaju pozitivan učinak na anksioznost i depresiju. Životinje imaju umirujući učinak na ljude i time smanjuju osjećaj usamljenosti što pozitivno utječe na njihovo psihičko zdravlje. Isto tako, ljubimci potiču interakciju s drugim ljudima, naročito s vlasnicima drugih životinja.

3. Smanjuju alergije i povećavaju imunitet

Kao što sam već napisala, istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima imaju manje šanse za razvoj alergija. Isto vrijedi i za razvoj astme kod djece.

Smatra se da suživot s ljubimcem u kući omogućava da se imunološki sustav djece potpuno razvije.

4. Utječu na bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava

Potvrđeno je da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni tlak te niži broj otkucaja srca u stresnim situacijama. Isto tako imaju niži kolesterol i trigliceride što se povezuje s činjenicom da se više kreću i provode više vremena na svježem zraku. To se prije svega odnosi na vlasnike pasa jer samo jedna šetnja sa svojim ljubimcem od pola sata predstavlja minimalnu preporučenu dnevnu količinu kretanja. Zanimljiv je i podatak da se osobe koje su preživjele srčani ili moždani udar brže oporavljaju ukoliko imaju kućnog ljubimca uz sebe.

5. Ljubav uzvraćaju ljubavlju, usrećuju i ispunjavaju nam život

 

Zato, nabavite si kućnog ljubimca, ako ga već nemate i živite bolji, sretniji i zdraviji život. Naravno, samo pod uvjetom ako volite životinje i želite se brinuti o njima.

 

Ako imate pitanja slobodno se javite!

 

Izvor: ljekarna-čakovec.hr

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Call Now ButtonKontaktirajte nas!