Grožđe za zdravlje i ljepotu

Od davnina su poznate sve blagodati grožđa, pa su čak i stari Rimljani konzumirali grožđe za zdravlje i ljepotu.

Prisjetimo se samo povijesnih filmova u kojima imamo priliku vidjeti da se grožđe konzumiralo u svakom obliku. Uzevši u obzir njegovu nutritivnu vrijednost i utjecaj na zdravlje to vjerojatno nije bilo slučajno.

Zbog svoje izuzetne nutritivne vrijednosti saznajmo zašto je dobro jesti grožđe za zdravlje i ljepotu.

 

Nutritivna vrijednost grožđa

 

Zrelo grožđe bogato je vitaminima i mineralima, sadrži i grožđani šećer, tanine, vinsku, jabučnu i limunsku kiselinu…

Od vitamina sadrži vitamine A, C i gotovo sve vitamine B skupine, izuzev vitamina B12.

Od minerala sadrži kalij, magnezij, fosfor, željezo, mangan, kalcij, natrij, bakar i cink

Niskokalorično je. Sto grama svježeg grožđa sadrži samo 69 kcal, sadrži i 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljikohidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama grožđanog šećera

Koža bobica sadrži celulozu i pektin, zbog čega se grožđe smatra voćem koje pospješuje probavu i regulira rad crijeva. Isto tako, detoksicira organizam i pomaže izlučivanju vode iz tijela (djeluje diuretički).  Zbog povoljnog omjera fosfora i kalcija povoljno djeluje na metabolizam zglobova i kostiju.

 

Zašto jesti grožđe za zdravlje i ljepotu? 

 

Zbog bogatstva vitamina, minerala i ostalog što sadrži, grožđe ima povoljan učinak na:

 • zdravlje srca i krvnih žila
 • bolji rad bubrega i pluća
 • bolju probavu i rad crijeva
 • čišćenje organizma
 • bolji metabolizam
 • masne naslage (topi ih)
 • upalne procese
 • pomaže kod artritisa i reume
 • poboljšava pamćenje i koncentraciju
 • usporava starenje
 • djeluje kao antioksidans, djeluje na slobodne radikale
 • crveno grožđe pomaže kod slabokrvnosti jer željezo i bakar pomažu u stvaranju eritrocita
 • pomaže u normaliziranju krvnog tlaka, kako visokog tako i niskog.

Pri tom treba napomenuti da crveno grožđe ima bolji učinak na organizam jer sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola, a koji je jak antioksidans.

Grožđe je osobito popularno u kozmetičkim tretmanima za anti-age učinak, kao i za detoksikaciju organizma. Pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma što utječe na bolje zdravlje cijelog organizma, kao i na bolji izgled kože.

Kozmetičkim tretmanima koža postaje bolje prokrvljena, poboljšano je stanično disanje, ima bolju sposobnost zadržavanja vlage (hidratizirajući učinak), antioksidativno djelovanje i regeneraciju stanica kože.

Preporuča se jednodnevna dijeta grožđem koja ima diuretski učinak. Isto tako, potiče normalnu probavu i pražnjenje crijeva, te na taj način detoksicira organizam i topi poneki suvišni kilogram.

Provodi se na način da se cijeli dan polako jede samo grožđe u neograničenim količinama.

Grožđe u svim oblicima je izuzetno blagotvorno za zdravlje. Može se konzumirati kao svježe grožđe, svježi sok, sušeno grožđe (grožđice), ljekovita biljna i voćna vina, vinski ocat.

Kad god ste u prilici konzumirajte grožđe u bilo kojem obliku jer je to nešto najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje.

Čak se preporučaju ljekovite kure s grožđem od nekoliko dana do nekoliko tjedana unutar kojih postoje voćni dani kad se jede grožđe u velikim količinama. To je upravo detoksikacija o kojoj je već bilo riječi.

Naravno, vi možete napraviti detoksikaciju i na neki drugi način, važno je napraviti čišćenje organizma od svih nakupljenih štetnih tvari bar dva puta godišnje.

 

Izvor: Alternativa za vas, Vaše zdravlje, Pliva zdravlje

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Call Now ButtonKontaktirajte nas!