Kako prepoznati pravi prirodni med?

Među brojnim vrstama meda na tržištu jako je važno znati prepoznati pravi prirodni med. Samo pravi prirodni med može biti i hrana i lijek.

 

Pravi prirodni med

 

Med je najsavršeniji proizvod prirode. Proizvode ga pčele medarice od nektara koji skupljaju na cvjetovima.

Sadrži 15% vode  a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze mineraliaminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosakinulin te elementi kompleksa vitamina B.

Glavni sastojci meda su ugljikohidrati, čak 95-98% suhe tvari, ovisno o medu.

Količina vode je 15-20% ovisno o bilju, a od vitamina najviše ima vitamina C, vitamina B kompleksa, niacin, pantotensku kiselinu, biotin i folnu kiselinu.

Od minerala med sadrži silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij, mangan, bakar, krom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo, fosfor.

Količine vitamina i minerala u medu ovise o vrsti bilja gdje su pčele skupljale nektar i o podrijetlu.

Tajnu proizvodnje pravog prirodnog meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu. Unatoč svoj tehnologiji do danas se nije uspjelo proizvesti proizvod identičan prirodnom medu.

Vrste meda

 

Amorfin med crvenkast, blaga mirisa i okusa, djeluje opuštajuće i umirujuće na organizam.

Bagremov med svijetložute boje, blagog ugodnog okusa i mirisa, pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav, otklanja posljedice nagomilanog stresa. Preporuča se uzimati prije spavanja u čaju od kamilice radi boljeg djelovanja i meda i čaja. Isto tako, preporuča se i kod opstipacije (zatvora).

Kaduljin med koristi se protiv prehlada jer omogućuje lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija, pa i iz želuca i jednjaka. Isto tako, koristi se i kod anemije.

Kestenov med tamne boje, gorkog okusa, povoljno djeluje na zdravlje probavnog sustava i kod povišenog krvnog tlaka.

Lavandin med preporuča se da ga svaki dan uzimaju ljudi skloni peludnim alergijam da pripreme  organizam za veliku proljetnu izloženost peludu. Preporuča se i kod crijevnih smetnji, čira na želucu i dvanaestniku, kod bronhitisa i kašlja.

Lipov med bistar, gotovo proziran, ugodna mirisa i vrlo blaga okusa. Preporuča se kod prehlada, upala dišnih i probavnih organa te nekih bubrežnih oboljenja, pomaže pri iskašlavanju. Ne smiju ga koristiti osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila.

Livadski med povoljno utječe na djecu u razvoju, starije osobe, kao i sve one kojima je potreban oporavak i dodatna energija.

Med gloga i šumski med koriste se kod bolesti srca.

Med vrijeska preporuča se osobama koje imaju bubrežne kamence i cistitis.

Postoji još puno vrsta meda ovisno o području i vrsti bilja.

 

Kako prepoznati pravi prirodni med?

 

Nekoliko savjeta kako prepoznati pravi prirodni med:

  • samo pravi prirodni med kristalizira ravnomjerno od dna prema gore, neki sporije, neki brže. Na temperaturi od 40 stupnjeva med se vraća u tekuće stanje, a na visokim temperaturama med se karamelizira.
  • napunite čašu s vodom i u nju stavite žličicu meda. Pravi med će pasti na dno i ostati u cjelosti, a lažni med će se početi otapati.
  • okrenite staklenku s medom i promatrajte kako se okreće i kako se zračna kugla kreće kroz staklenku. Ako se kreće polako i med je kompaktan onda je pravi med, u suprotnom nije.
  • zagrabite žlicu meda, podignite visoko iznad staklenke i pustite da curi. Ako curi u neprekinutom nizu onda je pravi, a ako se niz prekida onda nije.
  • namažite med na kruh. Pravi med će nakon nekoliko minuta stvrdnuti kruh.
  • stavite nekoliko kapi meda na papirnati ubrus. Ako niti nakon nekog vremena ne probije ubrus onda je pravi. Lažni će probiti papir već nakon nekoliko sekundi.

Kao što vidite, jednostavno je, lako provjerite da li je med pravi prirodni ili lažni.

 

I na kraju, ono što vam svakako preporučam kupujte domaći med od pčelara, po mogućnosti od nekog poznanika kojem vjerujete da će vam prodati pravi prirodni med.

 

Možda će vas zanimati i matićna mliječ.

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More