Biljni antibiotici -top 5 biljnih antibiotika

Biljni antibiotici

Biljni antibiotici su se od davnina koristili za obranu od prehlade i gripe, protiv infekcija i za brzo zacjeljivanje rana.

Danas se koriste kao alternativa za bakterije koje su postale otporne na sintetske antibiotike.

Treba napomenuti da nisu sve bakterije štetne. Mnoge su korisne za naše zdravlje, zato treba biti oprezan sa upotrebom antibiotika i biljnih i farmaceutskih.

Biljni antibiotici koje unosimo kao hranu, uglavnom su dobroćudni, ali u terapijskim dozama mogu imati nuspojave kao i bilo koji drugi lijek. Zato i s njima kao i s drugim lijekovima treba biti oprezan.

Prije svega da definiramo što je antibiotik.

Antibiotici su tvari koje su u mogućnosti potpuno uništiti mikroorganizme. Ne moraju uvijek biti patogeni i to tako da zaustave njihov rast ili razmnožavanje bez počinjavanja veće štete organizmu domaćina. To znači da imaju selektivnu toksičnost i po tome se razlikuju od dezinficijensa koji vrlo uspješno uništavaju mikroorganizme, ali su štetni i za domaćina.

Antibiotici mogu biti prirodne ili sintetske tvari, a uzimaju se lokalno, peroralno (na usta), ili parenteralno (u venu). Interesantno je da prvi antibiotik nije izumljen, već je pronađen, jer je penicilin čisto prirodna supstanca.

Antibiotici mogu nadalje biti polusintetski. Tu podrazumijevamo antibiotike dobivene biosintezom. Ona obuhvaća fermentaciju, izolaciju i čišćenje, te prevođenje lijeka u farmaceutski oblik. Tako se dobiveni lijek poslije kemijski modificira i tada govorimo o polusintetskoj proizvodnji. Posljednji, a trenutno u svijetu najzastupljeniji su sintetski spojevi antibiotika, dobiveni čistom kemijskom sintezom u laboratorijima.

Osim ovih antibiotika neka uobičajena hrana ima svojstva ljekovitog bilja i djeluje na naš organizam kao antibiotik. Takvi su, na primjer, med, češnjak, luk, slatki korijen, đumbir, kadulja i mnogi drugi.

Kako se biljni antibiotici razlikuju od farmaceutskih antibiotika?

 

Za razliku od farmaceutskih antibiotika koji su jedan kemijski spoj, biljke su mnogo složenije.

Češnjak ima više od 33 sumpornih spojeva, 17 aminokiselina i desetak drugih spojeva.

Stolisnik sadrži više od 120 identificiranih spojeva. U biljkama različiti spojevi rade zajedno, pa često daju rezultate bolje od očekivanih.

 

Top 5 biljnih antibiotika

  • Aloe vera
  • Češnjak
  • Đumbir
  • Med
  • Kadulja

 

Aloe vera – izuzetno ljekovita biljka poznata još od davnina. Liječi viruse, gljivice, bakterije i spore, jača otpornost organizma, podiže imunitet, pomaže kod svih vrsta bolesti.

Izuzetno je djelotvorna ako se koristi izvana i iznutra. Može se koristiti direktno iz listova biljke ili korištenjem Aloe vera gela pakiranog u boce.  Forever Living Products se pobrinuo da nam je dostupna čista aloe vera u obliku soka Aloe Vera Gel ili kreme Aloe Vera Gelly.

Aloe vera je i sastavni dio mnogih drugih proizvoda koje imamo na raspolaganju u širokom asortimanu Forever proizvoda.

Med – kao i aloe vera, je jedan od najdjelotvornijih tretmana za opekline. Kada se nanosi izvana za ubrzava zacjeljivanje rana i spriječava infekcije. Isto tako, med je vrlo efikasan u borbi protiv gripe i prehlade, kao i protiv kašlja.

 

Češnjak – može se uzimati svjež, u kapsulama, kao tinktura ili u hrani. Kod korištenja sirovog češnjaka treba biti oprezan jer može uzrokovati želučane smetnje. Preporučljivo je uzimati češće male količine bolje nego veliku količinu odjednom.

Puno bolja opcija, a jednako djelotvorna je uzimanje češnjaka u obliku kapsula.

Forever Garlic-Thyme je spoj češnjaka i majčine dušice, a djeluje protuupalno i dezinficirajuće, ima antibiotski učinak. Za razliku od svježeg češnjaka, kapsule češnjaka su bez mirisa i štetnog djelovanja na sluzokožu želuca. Korištenjem kapsula češnjaka nema neugodnog mirisa iz usta niti pečenja u želucu.

Češnjak u hrani je također koristan.

 

Đumbir je vrlo ljekovit. Uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove.

Povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala.

Upotrebljava se prvenstveno u svježem obliku, a i kao samljeveni prah sušenog korijena.

Od đumbira se prave oblozi protiv akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme.

 

Kadulja je čudesna biljka koja ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje,pročišćava krv, ublažava depresiju i stres, snižava temperaturu i djeluje protiv bolova, smanjuje razinu šećera u krvi, pomaže kod krvarenja i upala, regulira rad crijeva i želuca, pomaže kod migrene i reume.

 

_____________________________________________________________________

Napomena: Proizvodi o kojima sam pisala nisu lijekovi niti su zamjena uravnoteženoj prehrani.

______________________________________________________________________

 

Preporučene Forever proizvode možete kupiti u Forever WEBSHOP-u.

 

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Call Now ButtonKontaktirajte nas!