Zašto je voda važna za organizam?

Voda znači život

 

Voda je sastavni dio svih živih bića, a ljudski organizam je sadrži čak 70%, pa i više. Logički se nameće odgovor na pitanje, zašto je voda važna za organizam.

Bez vode nema života. Ona podržava aktivnost stanica, a samim tim i život.

Poznata je činjenica da bez hrane čovjek može izdržati dosta dugo, ali bez vode baš i ne. Svega dan-dva, najduže tri.

Voda sudjeluje u razgradnji i apsorpciji hrane i olakšava probavu. Isto tako, oslobađa organizam od štetnih tvari, regulira tjelesnu temperaturu, održava kožu zdravom, usporava starenje…

Voda može biti od pomoći kod različitih bolesti poput ulkusa u želucu i reumatoidnog artritisa.

Ako su naše stanice dehidrirane (nemaju dovoljno vode) duže vrijeme, to može dovesti do različitih bolesti. Mozak je prvi koji registrira nedostatak vode i zato treba na vrijeme prepoznati signale koje nam šalje.

Ukoliko ne pijemo dovoljno vode može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Neki od njih su stvaranje kamenca u žuči ili bubrezima, nizak krvni tlak, mogućnost infekcije mokraćnih puteva, povišen nivo hematokrita. Isto tako, nedovoljan unos vode utječe i na probavu, odnosno može izazavati zatvor ili tvrdu stolicu.

Cijeli organizam je jedan veliki složeni sustav u kojem, čim jedan dio dobro ne radi, to povlači i neke druge sustave da ne rade dobro, što može izazvati dodatne probleme.

Ako imamo česte glavobolje, kronični umor, kronične bolove u križima ili zglobovima zapitajmo se da li pijemo dovoljno vode i zašto je voda važna za organizam.

 

Zašto je voda važna za organizam i koliko vode piti?

 

Ne čekajte da postanete žedni, pijte vodu neovisno o žeđi. Ali koliko vode piti dnevno?

Unos vode ovisi o tjelesnoj aktivnosti, o temperaturi zraka, a preporuka je popiti oko 2 litre vode dnevno, odnosno 0,3 dl na kilogram težine.

Na količinu vode može utjecati i količina stresa kojem smo izloženi jer kad je organizam pod stresom treba više vode.

Ako izostane dovoljan unos vode, organi ne mogu normalno funkcionirati. Zato pripazite na količinu vode koju unosite.

Važno je i kad unosimo vodu.

Poznato je da jedna do dvije čaše vode popijene ujutro na prazan želudac je pravi lijek. Preporuča se piti toplu vodu koja će vrlo brzo ući u tijelo i hidrirati organe, u prvom redu mozak.

Želimo li ujedno i brzo nahraniti organe potrebnim vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima jako je dobro popiti 0,5 dcl Aloe vera gela. Isto toliko gela popiti s vodom i prije spavanja. Poznato je da je Aloe vera gel pravi švedski stol svega što je organizmu potrebno za više energije i kvalitetan početak dana.

Naravno, svatko od nas to će učiniti na svoj način, a Aloe vera gel je moj izbor i preporuka svima koji žele za sebe samo najbolje.

Pijenje vode poslije ustajanja preporuča se i zbog ispiranja probavnog trakta, ali i kako bi se zaštitila sluzokoža želuca od viška kiseline. Isto tako, smanjuje se rizik od moždanih i srčanih udara jer se smanjuje viskozitet krvi, a time i arterijski tlak i ljepljivost trombocita.

Tijekom dana preporuča se piti vodu sobne temperature koja nije ni previše topla ni previše hladna.

 

I za kraj…

 

Da li unosimo dovoljno vode vidjet će se i na našoj koži, kosi i noktima. Samo uz dovoljne količine vode koža, kosa i nokti imat će zdrav i blistav izgled što će utjecati i na naše raspoloženje.

Kao što vidite voda je vrlo značajna kako za naše cjelokupno zdravlje tako i za naše raspoloženje.

Voda pomaže i u regulaciji tjelesne težine tako da se popije čaša vode prije svakog jela.

Važno je razviti naviku piti vodu tijekom dana neovisno da li smo žedni ili ne i na taj način učiniti najbolje za sebe i svoje zdravlje.

Pijte vodu, a ne zaslađene napitke jer niti jedan zaslađeni napitak ne može zamijeniti vodu.

Voda je život!

 

Za još zanimljivih tema posjetite naslovnicu https://zlovolic.com/

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More